АНТИФРИЗ

Какво е полезно да знаем за антифриза!


Какъв е срокът за използване на антифриза

Срокът за смяна на антифриза зависи от препоръките на производителя на двигателя. Сигурен признак за изчерпването на антикорозионните добавки е смяната на цвета на антифриза. Това е сигнал за начало на корозия в охладителната система, която налага смяна. За модерните двигатели се използват антифризи на основата на добавки на соли на органични киселини т.нар. Long Life антифризи. При тях се препоръчва смяна на 650 000 км пробег (или 8000 часа), когато се използва в камиони и автобуси; и на 250 000 км пробег (или 2000 часа) за леки автомобили. Смяната на охлаждащата течност се препоръчва на всеки 5 години или след изминаването на гореспоменатия пробег (което от двете се случи първо).


Може ли да долеем антифриз концентрат

Не е желателно доливане само на антифриз концентрат. Неподходящото съотношение на вода и етиленгликол може да доведе до влошено на топлоотвеждане и прегряване на двигателя. Ето защо количеството на етиленгликол и вода трябва да е добре балансирано. По-високото количество на антифризен концентрат понижава течливостта на охлаждащата течност и намалява нейната способност да отвежда топлина. Високото количество вода не осигурява достатъчна защита на охладителната течност от замръзване, а ако процентът вода е над 70, тогава и защитата от корозия е недостатъчна. Когато съдържанието на вода е над допустимото, при ниски температури течността замръзва и може да доведе до спукване на радиатора и дори на цилиндровия блок на двигателя. За нашия географски район най-подходящо съотношение на антифриз и вода е 1:1. При него се постига температура на начало на кристализация минус 37 градуса.


Какви цветове имат антифризите

Всички производители на автомобили имат изисквания към типа на охлаждащата течност. Това е свързано с металите, които се използват в конструкцията на двигателите и охлаждащата система, а това от своя страна е обвързано и с типа на добавките за антифриза. В много от тези спецификации се определя и цветът на охлаждащата течност. Така например VW регламентира в спецификациите G12 (VW TL 774 D), G12+ (VW TL 774 F), G13 (VW TL 774 J) цвета на антифриза да бъде червен, лилав и виолетов. Почти всички големи производители на антифриз, имат обикновени и Long Life антифризи, и ги маркират с различни цветове - най-често син или зелен за обикновения и от оранжев до червен за Long Life.


Може ли да се смесва обикновен антифриз с Long Life (червен) антифриз

Не е желателно смесването на антифризи, съдържащи фосфати, нитрити и силикати (обикновени) с такива, произведени с органични инхибитори на корозия (Long Life). В краен случай това може да се направи, но трябва да се знае, че качествата и предимствата на Long Life антифриза се губят и на практика се обезсмисля неговото използване.


Може ли през лятото да се кара с вода, а само през зимата да се използва антифриз

Недопустимо е използването само на вода, като охлаждаща течност, тъй като водата предизвиква силна корозия. Антифризът представлява добре балансирана смес от добавки, който осигурява защита от корозия на металните части на двигателя и охладителната система. Освен това той е с по-висока температура на кипене в сравнение с водата. Това намалява загубите от изпарение и кавитациите по водната помпа, причинявани от мигновеното изпаряване. Не е за пренебрегване и по-доброто смазване на водната помпа, което осигурява антифризът. С две думи, трябва да се търси баланс между съотношението вода и антифриз. Балансът 1:1 гарантира максимална защита от корозия и прегряване целогодишно.


Има ли антифриз с концентрация минус 76 - 80 градуса

Няма такива понятия за концентрация. Най-често използваните антифризи са на основа етиленгликол. Температурата на замръзване на чистия етиленгликол е минус 12,9 градуса. Само след смесване с вода неговите свойства се подобряват, т.е. температурата на начало на кристализация се понижава. Антифризният концентрат съдържа до 5 % вода. Температурата на начало на кристализация на такъв концентрат е около минус 72 градуса.


Може ли да се използва Long Life антифриз за стари автомобили

Без проблем може да се използва, но е добре да се направи промивка на системата преди това.


Каква вода да използваме за разреждане

Има голямо значение каква вода ще използвате. Твърдата формира метални (калциеви, магнезиеви) соли, които се отлагат по стените на охладителната система под формата на котлен камък, който може да предизвика влошено охлаждане, и дори запушване. В съвременните антифризи се добавят стабилизатори, които предотвратяват въздействието на твърдата вода, но е по-добре и се препоръчва използването на дестилирана (дейонизирана) вода.


Нашите препоръки са:

Използвайте винаги висококачествен антифриз и спазвайте изискванията на производителя за вида на охладителната течност!

Изглед:
-10%

BARDAHL Мото Антифриз -35°C - 1 Литър

0
10.80 лв 12.00 лв
BARDAHL Мото Антифриз -35°C - BAR-3469 е универсален антифриз готов за употреба за защита от замръзване до -35°С. Гарантира отличното функциониране на охладителната система. Подходящ за всички видове ..
Изчерпана наличност
-25%

Антифриз Mobil Antifreeze - 1 Литър

0
11.90 лв 15.90 лв
Mobil Atifreeze е концентрат на основа моноетилен гликол, подходящ за охладителните системи на всички съвременни леки и тежкотоварни автомобили. Осигурява защита срещу корозия на всички метални части ..
-26%

Антифриз Mobil Antifreeze Advanced - 1 Литър

0
12.90 лв 17.50 лв
Mobil Antifreeze Advanced е антифризен концентрат на основата на етилен гликол, който се разрежда с вода преди употреба и дава отлична защита на алуминиевите и черни метали в двигателя. Осигурява заши..
-19%

Жълт антифриз концентрат Hepu YLW - 1,5 Литра

1
13.80 лв 17.00 лв
Антифриз Hepu YLW P999 е антифриз с жълт цвят, произведен на основата на моноетилен гликол.  Изчистен от нитрити, амини, фосфати и силикати. Специално разработен за използването в двигатели от ал..
-19%

Зелен антифриз концентрат Hepu Green - 1,5 Литра

1
13.80 лв 17.00 лв
Антифриз Hepu GREEN  P999 е антифриз със зелен цвят, произведен на основата на моноетилен гликол.  Изчистен от нитрити, амини, фосфати и силикати. Специално разработен за използването в двиг..
-23%

Син антифриз концентрат Hepu G11 - 1,5 Литра

1
12.40 лв 16.00 лв
Антифриз Hepu G11  P999 е антифриз със син цвят, произведен на основата на моноетилен гликол.  Изчистен от нитрити, амини, фосфати и силикати. Антифриз Hepu G11 е специално разрабо..
-27%

Син антифриз концентрат Hepu G11 - 5 Литра

1
37.90 лв 52.00 лв
Антифриз Hepu G11  P999 е антифриз със син цвят, произведен на основата на моноетилен гликол.  Изчистен от нитрити, амини, фосфати и силикати. Антифриз Hepu G11 е специално разрабо..
-25%

Червен антифриз концентрат ENEOS Hyper Cool XLR - 1 Литър

0
11.50 лв 15.30 лв
ENEOS Hyper Cool XLR е високоефективен червен антифриз с удължен живот, с изключителна способност за топлоотдаване, подходящ за използване като антифриз във всички двигатели с вътрешно горене. Тестван..
-26%

Червен антифриз концентрат Hepu G12 - 1,5 Литра

3
12.50 лв 17.00 лв
Антифриз Hepu G12  P999 е антифриз с червен цвят, произведен на основата на моноетилен гликол. Изчистен от нитрити, амини, фосфати и силикати. Антифриз Hepu G12 е специално разработен з..
-30%

Червен антифриз концентрат Hepu G12 - 5 Литра

5
39.90 лв 57.00 лв
Антифриз Hepu G12  P999 е антифриз с червен цвят, произведен на основата на моноетилен гликол. Изчистен от нитрити, амини, фосфати и силикати. Антифриз Hepu G12 е специално разработен з..
-25%

Добавка за антифриз Motul MoCOOL - 0.5 Литра

0
24.38 лв 32.50 лв
MOTUL MoCOOL е концентрирана охлаждаща добавка, създадена специално за състезателна употреба. Специалната формула намалява работната температура на антифриза с 15оC и защитава водната помпа от износва..
-15%

Зелен антифриз концентрат RAVENOL HJC FL22 - 1,5 Литра

1
14.92 лв 17.55 лв
RAVENOL HJC Hybrid Japanese Coolant Concentrate FL22 е зелен антифриз концентрат, пречистен от фосфати, нитрити, амини и силикати на основата на етилен гликол. RAVENOL HJC Hybrid Japanese Coolant е пр..
-15%

Антифриз концентрат RAVENOL TTC Protect C11 - 1,5 Литра

0
15.43 лв 18.15 лв
RAVENOL TTC Traditional Technology Coolant Concentrate е жълто-зелен антифриз концентрат с 1,2-етандиол (моноетиленгликол) несъдържащ нитрити, амини и фосфати. Предназначен за двигатели с въ..
-25%

Антифриз Motul Inugel Optimal Ultra - 1 Литър

0
15.38 лв 20.50 лв
Motul Inugel Optimal Ultra е оранжев антифриз концентрат на базата на моноетиленгликол (без силикати) с органични добавки (AOT). Специално разработен за съвременни бензинови и дизелови двигатели с оле..
-25%

Антифриз MOTUL Motocool Expert - 1 Литър

0
14.30 лв 19.10 лв
MOTUL Motocool Expert е готова за употреба мото антифриз, предназначена за мотоциклети със система за водно охлаждане. Motocool Expert е базиран на моноетиленгликол,  съдържа подсилени хибридни а..
-34%

Антифриз Total GLACELF AUTO SUPRA - 1 Литър

0
9.90 лв 15.00 лв
Антифриз Total GLACELF AUTO SUPRA  е  100 % органичен антифриз концентрат. Специално разработен за съвременни бензинови и дизелови двигатели с олекотена конструкция от алуминий. Не съдържа н..
-28%

Антифриз Wolf LONGLIFE G12+ - 1 Литър

0
10.00 лв 13.80 лв
Antifreeze Wolf LONGLIFE G12+ е висококачествен антифриз от ново поколение с лилав цвят, на базата на етилен гликол с високо ефективни инхибитори и комбинацията от OAT и силикатна технология с високо ..
-23%

Антифриз Wolf LONGLIFE G13 - 1 Литър

0
11.00 лв 14.30 лв
Antifreeze Wolf LONGLIFE G13 е антифриз от най-ново поколение с виолетов цвят, на базата на етилен гликол с високо ефективни инхибитори и комбинацията от OAT и силикатна технология с високопроизводите..
-29%

Антифриз Wolf STANDART G11 - 1 Литър

0
8.50 лв 12.00 лв
Antifreeze Wolf STANDART G11 е висококачествен антифриз концентрат със син цвят. Подходящ за двигатели направени от чугун, алуминий и комбинация от тези два метала, и за охладителни системи направени ..
-10%

Дейонизирана вода - 1 Литър

0
0.90 лв 1.00 лв
Дейонизирана и деминерализирана вода - 1 Литър е висококачествен продукт за доливане в акумулатори и охлаждащи системи. За битови електроуреди: ютии парочистачки и др. Специфична електропроводимост п..
Показани 1 от 20 | 20 (1 Страници)