Антифриз

Какво е полезно да знаем за антифриза?

Срок за използване на антифриза

Срокът за смяна на антифриза зависи от препоръките на производителя на двигателя. Сигурен признак за изчерпване на антикорозионните добавки е смяната на цвета на антифриза. Това е сигнал за начало на корозия в охладителната система, която налага смяна. За модерните двигатели се използва антифриз на основата на добавки на соли на органични киселини т.нар. Long Life антифриз. При тях се препоръчва смяна на 650 000 км пробег (или 8000 часа), когато се използва в камиони и автобуси; и на 250 000 км пробег (или 2000 часа) за леки автомобили. Смяната на охлаждащата течност се препоръчва на всеки 5 години или след изминаването на гореспоменатия пробег (което от двете се случи първо).


Доливане на антифриз концентрат

Не е желателно доливане само на антифриз концентрат. Неподходящото съотношение на вода и етиленгликол може да доведе до влошено топлоотвеждане и прегряване на двигателя. Ето защо съотношението на етиленгликол и вода трябва да е добре балансирано. По-високото количество на антифризен концентрат понижава течливостта на охлаждащата течност и намалява нейната способност да отвежда топлина. Високото количество вода не осигурява достатъчна защита на охладителната течност от замръзване, а ако процентът вода е над 70, тогава и защитата от корозия е недостатъчна. Когато съдържанието на вода е над допустимото, при ниски температури течността замръзва и може да доведе до спукване на радиатора и дори на цилиндровия блок на двигателя. За нашия географски район най-подходящо съотношение на антифриз и вода е 1:1. При него се постига температура на начало на кристализация минус 37 градуса.


Видове антифриз

Всички производители на автомобили имат изисквания към вида на антифриза. Това е свързано с металите, които се използват в конструкцията на двигателите и охлаждащата система, а това от своя страна е обвързано и с типа на добавките за антифриза. В много от тези спецификации се определя и цветът на охлаждащата течност. Така например Volkswagen регламентира в спецификациите G12 (VW TL 774 D), G12+ (VW TL 774 F), G13 (VW TL 774 J) цвета на антифриза да бъде червен, лилав и виолетов. Почти всички големи производители имат обикновен и Long Life антифриз, които се маркират с различни цветове - най-често син или зелен за обикновения и от оранжев до червен за Long Life.


Смесване на антифриза

Не е желателно смесването на антифризи, съдържащи фосфати, нитрити и силикати (обикновени антифризи) с такива, произведени с органични инхибитори на корозия (Long Life антифриз). В краен случай това може да се направи, но трябва да се знае, че качествата и предимствата на Long Life антифриза се губят и на практика се обезсмисля неговото използване.


Използване на антифриз през зимата

Недопустимо е използването само на вода, като охлаждаща течност, тъй като водата предизвиква силна корозия. Антифризът представлява добре балансирана смес от добавки, който осигурява защита от корозия на металните части на двигателя и охладителната система. Освен това той е с по-висока температура на кипене в сравнение с водата. Това намалява загубите от изпарение и кавитациите по водната помпа, причинявани от мигновеното изпаряване. Не е за пренебрегване и по-доброто смазване на водната помпа, което осигурява антифризът. С две думи, трябва да се търси баланс между съотношението вода и антифриз. Балансът 1:1 гарантира максимална защита от корозия и прегряване целогодишно.


Концентрация на антифриза

Най-често използвания антифриз е на основа етиленгликол. Температурата на замръзване на чистия етиленгликол е минус 12,9 градуса. Само след смесване с вода неговите свойства се подобряват, т.е. температурата на начало на кристализация се понижава. Антифризният концентрат съдържа до 5 % вода. Температурата на начало на кристализация на такъв концентрат е около минус 72 градуса.


Използване на Long Life антифриз при по-стари автомобили

Без проблем може да се използва, но е добре да се направи промивка на охладителната системата преди това.


Разреждане на антифриза

Разреждането на антифриза е важно и има голямо значение каква вода ще използвате. Твърдата формира метални (калциеви, магнезиеви) соли, които се отлагат по стените на охладителната система под формата на котлен камък, който може да предизвика влошено охлаждане, и дори запушване. В съвременните антифризи се добавят стабилизатори, които предотвратяват въздействието на твърдата вода, но е по-добре и се препоръчва използването на пречистена (дестилирана или дейонизирана) вода.


Нашите препоръки са:

Използвайте винаги висококачествен антифриз и спазвайте изискванията на производителя за вида на охладителната течност!

Изглед:
-10%

BARDAHL Мото Антифриз -35°C - 1 Литър

0
13,50 лв. 15,00 лв.
BARDAHL Мото Антифриз -35°C - BAR-3469 е универсален антифриз за мотоциклети, готов за употреба и защита от замръзване до -35°С. Гарантира отличното функциониране на охладителната система. Подходящ за..
-20%

Pro-Tec Radiator Conditioner - 375ml

0
15,52 лв. 19,40 лв.
Pro-Tec Radiator Conditioner е добавка за охладителната система, която предпазва радиатора от ръжда и корозия, предотвратява електролиза и кавитация, смазва термостата и водната помпа и подобрява топл..
Изчерпана наличност
-25%

Антифриз Mobil Antifreeze - 1 Литър

0
11,90 лв. 15,90 лв.
Mobil Atifreeze е концентрат на основа моноетилен гликол, подходящ за охладителните системи на всички съвременни леки и тежкотоварни автомобили. Осигурява защита срещу корозия на всички метални части ..
Очаква се доставка
-26%

Антифриз Mobil Antifreeze Advanced - 1 Литър

0
12,90 лв. 17,50 лв.
Mobil Antifreeze Advanced е антифризен концентрат на основата на етилен гликол, който се разрежда с вода преди употреба и дава отлична защита на алуминиевите и черни метали в двигателя. Осигурява заши..
-27%

Антифриз Total GLACELF AUTO SUPRA - 1 Литър

0
10,90 лв. 15,00 лв.
Антифриз Total GLACELF Auto Supra е 100 % органичен антифриз концентрат. Специално разработен за съвременни бензинови и дизелови двигатели с олекотена конструкция от алуминий. Не съдържа нитрити, амин..
-21%

Жълт антифриз концентрат Hepu YLW - 1,5 Литра

1
15,80 лв. 19,90 лв.
Антифриз Hepu YLW P999 е жълт антифриз, произведен на основата на моноетилен гликол. Изчистен от нитрити, амини, фосфати и силикати. Специално разработен за използването в двигатели от алуминий и чугу..
-22%

Зелен антифриз концентрат Hepu Green - 1,5 Литра

2
14,90 лв. 19,00 лв.
Антифриз Hepu GRN P999 е зелен антифриз, произведен на основата на моноетилен гликол. Изчистен от нитрити, амини, фосфати и силикати. Специално разработен за използването в двигатели от алуминий и чу..
-23%

Син антифриз концентрат Hepu G11 - 1,5 Литра

1
13,90 лв. 18,00 лв.
Антифриз Hepu G11 P999 е син антифриз, произведен на основата на моноетиленгликол. Изчистен от нитрити, амини, фосфати и силикати. Антифриз Hepu G11 е специално разработен за използването в двигатели ..
-21%

Син антифриз концентрат Hepu G11 - 5 Литра

1
44,90 лв. 57,00 лв.
Антифриз Hepu G11 P999 е син антифриз, произведен на основата на моноетиленгликол. Изчистен от нитрити, амини, фосфати и силикати. Антифриз Hepu G11 е специално разработен за използването в двигатели ..
Изчерпана наличност
-20%

Червен антифриз концентрат ENEOS Hyper Cool XLR - 1 Литър

1
12,20 лв. 15,30 лв.
ENEOS Hyper Cool XLR е високоефективен червен антифриз с удължен живот, с изключителна способност за топлоотдаване, подходящ за използване като антифриз във всички двигатели с вътрешно горене. Тестван..
-22%

Червен антифриз концентрат Hepu G12 - 1,5 Литра

3
14,90 лв. 19,00 лв.
Антифриз Hepu G12 P999 е червен антифриз, произведен на основата на моноетиленгликол. Изчистен от нитрити, амини, фосфати и силикати. Червен антифриз Hepu G12 е специално разработен за използване в дв..
-21%

Червен антифриз концентрат Hepu G12 - 5 Литра

5
49,90 лв. 63,00 лв.
Антифриз Hepu G12 P999 е червен антифриз, произведен на основата на моноетиленгликол. Изчистен от нитрити, амини, фосфати и силикати. Червен антифриз Hepu G12 е специално разработен за използване в дв..
-20%

Антифриз концентрат RAVENOL HJC FL22 зелен - 1,5 Литра

1
18,96 лв. 23,70 лв.
RAVENOL HJC Hybrid Japanese Coolant Concentrate FL22 е зелен антифриз концентрат, пречистен от фосфати, нитрити, амини и силикати на основата на етилен гликол. RAVENOL HJC Hybrid Japanese Coolant FL22..
-20%

Антифриз концентрат RAVENOL HJC FL22 зелен - 5 Литра

0
54,80 лв. 68,50 лв.
RAVENOL HJC Hybrid Japanese Coolant Concentrate FL22 е зелен антифриз концентрат, пречистен от фосфати, нитрити, амини и силикати на основата на етилен гликол. RAVENOL HJC FL22 е предназначен за дълго..
-20%

Антифриз концентрат RAVENOL HTC Protect MB 325.0 - 1,5 Литра

0
22,32 лв. 27,90 лв.
RAVENOL HTC Protect MB325.0 е син антифриз концентрат, на основа моно-етилен гликол пречистен от амини и фосфати. Предназначен за всички сезони и двигатели на Mercedes, BMW, Honda, Opel, Saab и Genera..
-20%

Антифриз концентрат RAVENOL HTC Protect MB 325.0 - 5 Литра

0
66,60 лв. 83,25 лв.
RAVENOL HTC Protect MB325.0 е син антифриз концентрат, на основа моно-етилен гликол пречистен от амини и фосфати. Предназначен за всички сезони и двигатели на Mercedes, BMW, Honda, Opel, Saab и Genera..
-20%

Антифриз концентрат RAVENOL LGC Protect C13 - 1,5 Литра

0
23,16 лв. 28,95 лв.
RAVENOL LGC Protect C13 е виолетов антифриз концентрат, екологично чист 1.2-етандиол (моноетиленгликол) с добавени 20% глицерин, пречистен от силикати, борати, нитрити и фосфати. Предназначен за алуми..
-25%

Антифриз концентрат RAVENOL LGC Protect C13 - 5 Литра

0
61,88 лв. 82,50 лв.
RAVENOL LGC Protect C13 е виолетов антифриз концентрат, екологично чист 1.2-етандиол (моноетиленгликол) с добавени 20% глицерин, пречистен от силикати, борати, нитрити и фосфати. Предназначен за алуми..
-20%

Антифриз концентрат RAVENOL LTC Protect C12++ - 1,5 Литра

0
21,48 лв. 26,85 лв.
RAVENOL LTC Protect C12++ е виолетов антифриз концентрат, екологично чист 1.2-етандиол (моноетиленгликол) несъдържащ нитрити, амини, борати и фосфати. Предназначен за алуминиеви двигатели с вътрешно г..
-20%

Антифриз концентрат RAVENOL LTC Protect C12++ - 5 Литра

0
61,60 лв. 77,00 лв.
RAVENOL LTC Protect C12++ е виолетов антифриз концентрат, екологично чист 1.2-етандиол (моноетиленгликол) несъдържащ нитрити, амини, борати и фосфати. Предназначен за алуминиеви двигатели с вътрешно г..
-20%

Антифриз концентрат RAVENOL OTC Protect C12+ - 1,5 Литра

0
20,16 лв. 25,20 лв.
RAVENOL OTC Protect C12+ е виолетов антифриз концентрат, екологично чист 1.2-етандиол (моноетиленгликол) пречистен от силикати, борати, нитрити и фосфати. Предназначен за алуминиеви двигатели с вътреш..
-20%

Антифриз концентрат RAVENOL OTC Protect C12+ - 5 Литра

0
59,79 лв. 74,74 лв.
RAVENOL OTC Protect C12+ е виолетов антифриз концентрат, екологично чист 1.2-етандиол (моноетиленгликол) пречистен от силикати, борати, нитрити и фосфати. Предназначен за алуминиеви двигатели с вътреш..
-20%

Антифриз концентрат RAVENOL TTC Protect C11 - 5 Литра

0
54,80 лв. 68,50 лв.
RAVENOL TTC Traditional Technology Coolant Concentrate Protect C11 е жълто-зелен антифриз концентрат с 1,2-етандиол (моноетиленгликол) несъдържащ нитрити, амини и фосфати. Предназначен за двигатели с ..
-35%

Добавка за антифриз Motul MoCOOL - 0.5 Литра

0
29,95 лв. 46,07 лв.
MOTUL MoCOOL е концентрирана охлаждаща добавка за антифриз, създадена специално за състезателна употреба. Специалната формула намалява работната температура на антифриза с 15оC и защитава водната помп..
Изчерпана наличност
-20%

Зелен антифриз концентрат ENEOS Super Cool BSG - 1 Литър

0
12,00 лв. 15,00 лв.
ENEOS Super Cool BSG е високоефективен органичен зелен антифриз без нитрити, амини и фосфати, и се отличава с хомогенна и стабилна формула на базата на моно етилен гликол и се препоръчва за охлаждащи ..
-20%

Антифриз концентрат RAVENOL TTC Protect C11 - 1,5 Литра

0
18,96 лв. 23,70 лв.
RAVENOL TTC Traditional Technology Coolant Concentrate Protect C11 е жълто-зелен антифриз концентрат с 1,2-етандиол (моноетиленгликол) несъдържащ нитрити, амини и фосфати. Предназначен за двигатели с ..
-35%

Антифриз Motul Auto Cool Optimal Ultra - 1 Литър

0
17,55 лв. 27,00 лв.
Motul Auto Cool Optimal Ultra е оранжев антифриз концентрат на базата на моноетиленгликол (без силикати) с органични добавки (AOT). Специално разработен за съвременни бензинови и дизелови двигатели с ..
-35%

Антифриз MOTUL Motocool Expert - 1 Литър

0
14,54 лв. 22,37 лв.
MOTUL Motocool Expert е готова за употреба жълт мото антифриз, предназначена за мотоциклети със система за водно охлаждане. Motul Motocool Expert е базиран на моноетиленгликол, съдържа подсилени хибри..
Изчерпана наличност
-28%

Антифриз Wolf LONGLIFE G12+ - 1 Литър

0
10,00 лв. 13,80 лв.
Antifreeze Wolf LONGLIFE G12+ е висококачествен антифриз от ново поколение с лилав цвят, на базата на етилен гликол с високо ефективни инхибитори и комбинацията от OAT и силикатна технология с високо ..
Изчерпана наличност
-23%

Антифриз Wolf LONGLIFE G13 - 1 Литър

0
11,00 лв. 14,30 лв.
Antifreeze Wolf LONGLIFE G13 е антифриз от най-ново поколение с виолетов цвят, на базата на етилен гликол с високо ефективни инхибитори и комбинацията от OAT и силикатна технология с високопроизводите..
Изчерпана наличност
-29%

Антифриз Wolf STANDART G11 - 1 Литър

0
8,50 лв. 12,00 лв.
Antifreeze Wolf STANDART G11 е висококачествен антифриз концентрат със син цвят. Подходящ за двигатели направени от чугун, алуминий и комбинация от тези два метала, и за охладителни системи направени ..
-13%

Дейонизирана вода - 1 Литър

0
1,40 лв. 1,60 лв.
Дейонизирана вода - пречистена вода чрез процес Обратна осмоза. Обратната осмоза е технология, при която се използва полупропусклива мембрана за отстраняване на йони, молекули и по-големи частици от п..
Показани 1 от 32 | 32 (1 Страници)